Noutati / Publicatii

 

Obiective ferme sau incapatanare? Cum ne dam seama?

Cum facem diferenta intre incapatanarea nesanatoasa si determinarea motivata? Cum deosebim avantajele renuntarii de avantajele continuarii la nesfarsit? Pentru a ne da aceste raspunsuri, trebuie sa recunoastem ca un obiectiv defineste doar o parte din noi si isi poate pierde valoarea in timp, sa fim deschisi la schimbare si sa luam deciziile in functie de propriile valori si nu raportandu-ne la ceilalti.

Cum ne stabilim obiectivele? Cateva reguli:

1. Alege obiective care te motiveaza. Acestea trebuie sa aiba legatura cu prioritatile din viata ta astfel incat sa se justifice efortul facut. Gaseste motivele clare pentru care un obiectiv este important pentru tine. Evita sa amani indeplinirea obiectivelor si asociaza-le cu un deadline. Vei evita in felul acesta sa le amani la nesfarsit si sa devii frustrat de propria-ti neputinta.

2. Stabileste prioritati – cand ai o lista cu mai multe obiective, este bine sa le ordonezi in functie de importanta si urgenta.

3. Alege obiective a caror finalitate o poti controla – acestea nu trebuie sa depinda decat de vointa, motivatia si performanta ta.

4. Pune pe hartie obiectivele pe care le-ai ales. Astfel iti iei angajamentul sa le duci la indeplinire. Este indicat sa te automotivezi prin replici ca: “voi face” in loc de “mi-ar placea sa fac…”

5. Fa-ti un plan de lucru. Este important sa ai o “harta” a pasilor pe care ii parcurgi, tocmai pentru a-ti putea urmari progresul. Acest plan poate fi schimbat, insa relevant, valoarea si finalitatea obiectivului trebuie sa ramana aceleasi.