Noutati / Publicatii

 

Noul impozit specific: Care va fi impactul pentru industria turismului si alimentatiei publice?

Industria hoteliera si de alimentatie publica va suferi schimbari si reasezari importante de anul viitor, in contextul aprobarii unui nou impozit care va afecta pozitiv anumite companii si negativ pe altele. De la 1 ianuarie 2017, impozitul specific – care va fi calculat in functie de cateva variabile, cum ar fi suprafata, rangul localitatii, sezonalitatea – va fi datorat de toate societatile care au inscrise in actul constitutiv ca activitati principale sau secundare unul sau mai multe activitati prevazute de cele opt coduri CAEN din domeniile hotelier, cazare, restaurante, baruri, enumerate de lege.

Astfel, indiferent daca, in prezent, companiile din aceste domenii de activitate sunt profitabile sau pe pierdere vor trece la noul sistem de impozitare. Anticipam ca, in aceste conditii, vor fi avantajate societatile care au profituri insemnate in acest moment si dispun de spatii mari (de peste 800 mp) pentru desfasurarea activitatii. In schimb, firmele care au profituri mici sau pierderi, fie pentru ca au realizat cheltuieli de investitii, fie din alte cauze vor plati impozit, chiar daca nu obtin profit vor ajunge, in unele cazuri, sa plateasca mai mult decat achita acum.

Microintreprinderile sunt exceptate de la plata impzoitului specific, avand in vedere ca la art 1 al legii se precizeaza ca impozitul se aplica prin derogare de la Titlul II Impozitul pe profit. Prin urmare, acest nou impozit se va aplica societatilor inregistrate ca platitoare de impozit pe profit.

Aveti aceste coduri CAEN?

De la 1 ianuarie 2017, vor fi obligate la plata impozitului specific societatile care, la finalul anului in curs, nu se afla in proces de lichidare si vor avea inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre urmatoarele activitati corespunzatoare codurilor CAEN:

Cum se va calcula impozitul?

Legea prevede 3 formule de calcul care contin variabile, precum coeficient de sezonalitate, rangul localitatii, suprafata, coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate-locatie de desfasurare a activitatilor. Pozitionarea este importanta, astfel ca impozitul va fi calculat in functie de zona, cu coeficienti diferiti, dupa cum urmeaza:

Cele 3 formule sunt grupate pe coduri CAEN, astfel:

1. 5510 – ,,Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”; 5520 – ,,Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”; 5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere’’; 5590 – ,,Alte servicii de cazare”;

2. 5610 – „Restaurante”5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente” 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”

3. 5630 – ,,Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

Calcule

Conform formulelor, un restaurant din centrul Capitalei va datora circa 70.000 de lei anual, daca are peste 800 mp si peste 11.000 de lei daca are pana la 30 mp.

Un bar in centrul Bucurestiului va datora 39.000 de lei anual daca are peste 800mp si 7.000 lei daca are 30 mp.

De retinut!

Impozitul specific anual se determina prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati, calculat conform formulei stabilite in anexa corespunzatoare codului CAEN, daca o societate detine mai multe unitati.

Cei care desfasoara mai multe activitati cu codurile CAEN prevazute de legea impozitului specific, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determina impozitul specific prin insumarea impozitului stabilit pentru fiecare activitate desfasurata.

Societatile care anterior impozitului specific au realizat pierdere fiscala recupereaza pierderea din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, de la data la care au revenit la impozitarea pe profit. Pierderea fiscala se recupereaza in perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 7 ani, asa cum prevede Codul Fiscal.

Societatile care, in cursul anului, realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de legea impozitului specific, aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit.

De asemenea, societatile care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier si realizeaza venituri din desfasurarea altor activitati aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit, veniturile din alte activitati luate in calcul fiind cele inregistrate pana la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv.

Declararea si plata impozitului specific sunt semestriale, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.

Impozitul specific este prevazut de Legea 170/2016.