Noutati / Publicatii

 

Modificari in Codul Fiscal de la 1 februarie 2017: Sunt vizati salariatii, dar si persoanele cu venituri din investitii sau tranzactii imobiliare

Plafonul pentru contributiile de asigurari dispare de la 1 februarie 2017 atat pentru salarii, cat si pentru veniturile exclusiv din investitii – dividende, dobanzi. Prin urmare, aceste categorii de persoane vor fi taxate la toata suma realizata.

Pe de alta parte, foarte multe companii mici si medii vor fi incadrate la microintreprinderi, cu impozit pe cifra de afaceri, iar taxarea tranzactiilor imobiliare va scadea si chiar va disparea in unele cazuri. Modificarile au fost aprobate prin OUG 3/2017 si intra in vigoare la 1 februarie.

Impozit pe profit

Societatile cu activitati exclusiv de  inovare, cercetare – dezvoltare  vor fi  scutite de impozit pe profit in  primii 10 ani de activitate.

Companiile nou  infiintate in acest domeniu  vor beneficia de facilitate pe o perioada de  10 ani de la infiintare. Momentul de la care incepe sa curga termenul de 10 ani este determinat astfel:

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Este majorata  limita veniturilor realizate la  data  de 31  decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro.

Cota de impozitare este de  1%  pentru  pentru  microintreprinderile  care  au  unul  sau  mai  multi salariati, cota de  2%  pentru microintreprinderile care au un salariat fiind abrogata. Pentru microintreprinderile fara salariati ramane in continuare cota de  impozitare de 3%.

Cresterea plafonului de la care se poate aplica impozit pe veniturile microintreprinderilor pare o masura benefica pentru cele mai multe societati insa, cele care au o profitabilitate mai mica de 6.25% pe an, ar trebui sa analizeze posibilitatea de a trece la plata impozitului pe profit. Desi impozitul pe venitul microintreprinderilor este obligatoriu pentru societatile care au venituri sub plafonul de 500.000 euro, exista totusi posibilitatea ca aceste societati sa treaca la plata impozitului pe profit daca anumite conditii sunt indeplinite.

Impozitul pe venit

Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii ca urmare a desfasurarii activitatilor cu caracter sezonier, in clasificarile CAEN de la art. 1 din Legea nr. 170/2016 (CAEN: 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”, 5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”)  sunt scutite de impozit pe venit in cazul contractului individual de munca incheiat pe durata determinata de 12 luni.

 

Se introduce un plafon neimpozabil  de 450.000 lei pentru  veniturile obtinute din transferul proprietatilor imobiliare, iar ceea ce depaseste plafonul va fi impozitat cu 3%. Prin urmare, pentru tranzactiile cu valori inferioare plafonului neimpozabil nu se va plati impozit. Intra sub incidenta scutirii transferul dreptului de proprietate pentru constructii de orice fel si terenuri aferente acestora, precum si terenurile de orice fel fara constructii.

Contravaloarea abonamentelor medicale suportate  de angajati sunt deductibile  la calculul impozitului  pe  veniturile  din  salarii si  asimilate salariilor in limita echivalentului in lei al sumei de 400 euro anual.

 

Contributii sociale obligatorii

Este eliminat plafonul reprezentand  valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu  brut,  aferent  bazei  lunare  de  calcul    a  contributiilor  de  asigurari  sociale,  in  cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor. In aceste conditii, persoanele care au salarii mai mari de 5 ori salariul mediu brut stabilit prin legea bugetului asigurarilor sociale (in 2016 a fost 2.681 lei, pentru 2017 nu a fost inca stabilit) vor datora CAS si CASS la tot venitul realizat.

Este eliminat plafonul maxim al bazei lunare de calcul a CASS, reprezentand contravaloarea a 5 castiguri salariale medii brute, prevazut in cazul veniturilor din investitii si din alte surse. Astfel,  pentru venituri exclusiv din dividende, dobanzi sau alte surse (enumerate de Codul fiscal, printre care de mentionat sunt bunurile si/sau serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia), CASS  se  datoreaza  asupra intregului venit realizat.

S-a reintrodus scutirea de la plata CASS pentru veniturile din investitii  si/sau  din  alte surse  daca, in cursul anului fiscal, persoana realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor,  pensii,  activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, asocierea cu o persoana juridica sau venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.