Noutati / Publicatii

 

Deveniti investitori cu doar 3.000 euro si veti primi scutiri de impozite

Orice persoana fizica ce investeste intre 3.000 euro si 200.000 euro intr-o mica afacere va primi temporar facilitati fiscale, potrivit legii 120/2015 privind investitorii individuali-business angels. Contexpert a analizat prevederile actului normativ, pornind de la cateva intrebari:

1. Cine poate deveni business angel si ce avantaje va avea?

2. Va schimba aceasta lege comportamentul investitional, deschide portite legale pentru evitarea impozitelor?

3. Este legea aplicabila in forma actuala?

Legea privind stimularea investitorilor individuali – business angels va intra in vigoare pe 17 iulie.

1. Cine poate deveni business angel si ce avantaje va avea?

Persoanele fizice devin investitori individuali-business angels si pot beneficia de facilitati fiscale daca dobandesc parti sociale in microintreprinderi (cifra de afaceri anuala neta sau active totale de pana la 2 milioane euro si max 9 salariati) si intreprinderi mici (cifra de afaceri anuala neta sau active totale de pana la 10 milioane euro si intre 10-49 salariati).

Ce conditii trebuie sa indeplineasca?

Ce avantaje va primi?

Dar, facilitatile fiscale pot fi acordate pentru maximum 49% din capitalul social al societatii, proportional cu procentul partilor sociale detinute. Totodata, valoarea totala, cumulata a sumelor pentru care se aplica scutirile de impozit nu poate depasi valoarea investitiei efectuate de catre toti investitorii individuali-business angels.

De exemplu, daca valoarea investitiei este de 3.000 euro, se poate beneficia de scutirea de impozit pentru dividendele primite in urmatorii 3 ani pana la nivelul sumei de 3.000 euro. Dividendele incasate peste aceasta valoarea se vor impozita potrivit Codului fiscal (cota actuala fiind 16%).

Cum se acorda scutirile de impozit?

Ce conditii trebuie sa indeplineasca microintreprinderile si intreprinderile mici in care se fac investitii?

Desi legea nu face nicio precizare, termenul “desfasoara” ar trebui inteles ca fiind obtinerea de venituri din acele activitati. Astfel, daca o societate are in codul CAEN activitatile mentionate mai sus, insa nu obtine venituri din acestea, dreptul investitorului la facilitatile fiscale nu ar trebui sa fie afectat.

2. Va schimba aceasta lege comportamentul investitional, deschide portite legale pentru evitarea impozitelor?

Legea are ca scop sustinerea investitiilor in afacerile mici, in special a start-up-rilor, care au acces limitat la finantare institutionala (credite bancare, fonduri nerambursabile, ajutoare de stat etc).

In aceste conditii, facilitatile fiscale ar trebui sa reprezinte o motivatie suplimentara, alaturi de oportunitatea in sine a unei afaceri si increderea investitorului ca va obtine un castig din vanzarea ulterioara a partilor sociale. Insa, perioada in care se aplica scutirile de impozite este relativ redusa – de 3 ani – pentru ca o afacere aflata la inceput de drum sau de dimensiuni mici sa creasca suficient pentru a returna beneficiile scontate.

Din acest motiv, avantajele pentru societate – care se poate finanta cu imprumuturi fara dobanda – este evident, insa cel pentru investitor/creditor este mai putin atractiv, mai ales ca orice investitor ia in calcul mai multe oportunitati atunci cand ia o decizie de acest fel: depozitele bancare, investitiile pe piata de capital, in imobiliare etc.

Prin urmare, un astfel de investitor trebuie sa fie destul de sigur ca business-ul pe care il finanteaza are capacitatea de a se dezvolta rapid. Numai ca pentru a creste, orice afacere are nevoie de reinvestirea profitului de unde rezulta ca, in primii trei ani, este de preferat ca dividendele sa nu fie extrase din societate. Astfel, este putin probabil ca scutirea impozitului pe dividende sa fie atractiva.

In acest context, se ridica problema daca prevederile legii nu ar putea fi folosite mai degraba de cei care doresc sa beneficieze de scutirea de impozit pe dividende, apeland la start-up-uri ca vehicule de optimizare fiscala, si mai putin de catre cei care sunt in cautare de oportunitati de afaceri.

3. Este legea aplicabila in forma actuala?

Legea are nevoie de norme de aplicare pentru a fi aplicabila. Sunt necesare precizari, cum ar fi modalitatea de inregistrare fiscala a investitorilor-business angels pentru a beneficia de scutirile de impozite sau documentele necesare pentru a face dovada statutului de business angel la administratiile financiare.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Vrei sa stii ce modificari intra in vigoare din 2016 in materie de fiscalitate? Te invitam la Seminarul Interactiv – Noutati in Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Detalii: http://www.contexpert.ro/invitatie-seminar

Alte stiri din categoria Noutati legislative:

Registrul Comertului va oferi gratuit o serie de informatii despre firme. Noi conditii privind inregistrarea si dizolvarea

Impozitul forfetar se intoarce

A fost publicata legea “Business Angels”

Alte articole din categoria Ultimele stiri:

Informare: Abrogarea articolului care excepteaza profesiile libere si drepturile de autor de la reincadrarea ca activitati dependente nu a mai fost inclusa in HG publicata azi in MO

Codul de TVA, greu de primit

Dintre serviciile Contexpert:

Inregistrare in scop TVA

Expertiza contabila

Salarizare

Inventariere