Noutati / Publicatii

 

Criterii noi pentru contribuabilii mari si mijlocii: Care este impactul?

Contribuabilii mari si mijlocii sunt reincadrati de la 1 ianuarie 2017 pe baza unor noi criterii de selectie, noutatile vizand grupurile fiscale, grupurile de companii (societatea mama si afiliatii) si firmele care programeaza investitii de peste 10 milioane euro in 3 ani de la infiintare.

Selectia ia in considerare criterii de baza, specifice si de continuitate. Astfel, pe langa conditiile de baza privind cifra de afaceri, cuantumul obligatiilor fiscale etc, utilizate, si pana acum, apar criterii referitoare la specificul afacerii si la investitiile estimate.

Sunt incluse la mari contribuabili doar primele 1.500 de companii, in functie de criteriul de baza, in ordine descrescatoare, asadar mai putin decat acum, iar la contribuabili mijlocii, cele care nu intra in categoria marilor contribuabili, in limita unui numar maxim de 18.478 de companii.

Cum se realizeaza selectia?

Sunt automat mari contribuabili: Banca Nationala a Romaniei; societatile bancare; societatile de asigurari; societatile de investitii financiare; Societatea Romana de Televiziune; Societatea Romana de Radiodifuziune.

Sunt eligibili pentru contribuabili mari sau mijlocii:

Dupa aplicarea conditiei generale, sunt utilizate criterii de selectie:

Criteriile specifice vizeaza

Criteriul de baza

Este rezultatul agregarii a 3 indicatori cu urmatoarele proportii: cifra de afaceri – 50%, volumul obligatiilor fiscale declarate – 30%; volumul cheltuielilor cu personalul — 20%.

Criteriul de continuitate

Odata incadrate la mari contribuabili sau la contribuabili mijlocii, companiile raman in administrare cel putin 3 ani. Practic, vor fi reincadrate doar companiile care, timp de 3 ani consecutivi nu mai indeplinesc criteriul de baza, cu privire la cifra de afaceri, volumul obligatiilor fiscale si cel al cheltuielilor cu personalul.

Totodata contribuabilii mari aflati in administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili pana la 31 decembrie 2016, care au intrat in procedura insolventei, in anul fiscal in care se face selectia, raman in categoria marilor contribuabili.

Reamintim ca in anul fiscal 2017, marii contribuabili sunt obligati sa aiba pregatit dosarul preturilor de transfer pentru tranzactiile efectuate in 2016, pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de profit, daca desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare ce depaseste pragurile de semnificatie stabilite prin Ordinul 442/2016. Obligatia de intocmire a dosarului preturilor de transfer le revine si celorlalti contribuabili care au avut tranzactii cu afiliatii, acesta putand fi solicitat de organul de inspectie fiscala in timpul controlului, insa, termenul de intocmire pe care il primeste contribuabilul pentru intocmire este, de cele mai multe ori, extrem de mic, raportat la efortul ce trebuie depus pentru colectarea si analiza informatiilor ce trebuie incluse in acest dosar.

Criteriile referitoare la incadrarea contribuabililor mari si mijlocii sunt prevazute de ordinele ANAF 3609/2016 si 3610/2016.