Noutati / Publicatii

 

Ce nu ne-a prezentat guvernul saptamana trecuta?

S-au prezentat promisiunile:

Reduceri de taxe

S-au omis:

Impozitul pe profit

Aspecte negative:

Impozitarea companiilor straine care au conducerea efectiva in Romania

Implicatii – companiile offshore risca impozitarea in Romania atunci cand efectueaza servicii catre companii romanesti, in situatia in care conducerea efectiva este realizata din Romania. Riscuri pentru cei care utilizeaza optimizarea fiscala agresiva.

Aspecte negative

Autovehicule

Implicatii – impozitarea artificiala prin neacordarea deducerii fiscale prin amortizare pentru masini mai scumpe de 20.000 euro. In cazul vanzarii, costul deductibil va fi doar pentru echivalentul amortizat al sumei de 20.000 euro, o crestere mascata de impozit.

Aspecte pozitive:

Stocuri

Implicatii – stocurile cu termen de garantie depasit nu mai sunt considerate nedeductibile.

Rezulta o diminuare a impozitarii abuzive de pana acum, nemaifiind taxate costurile cu marfuri depreciate, imposibil de comercializat.

Impozitul pe microintreprinderi

Aspecte negative:

Salarii minime obligatorii – se introduce obligativitatea existentei unui salariat cu norma intreaga de 8 ore.

Taxare de 1% pentru 2 salariati si 3% pentru un salariat.

Implicatii – cost suplimentar aproximativ de minim 1.320 lei/trimestru Rezulta o impozitare suplimentara de 1.320 lei * 4 trim. echivalent  1.200 euro/an. Aceasta impozitare suplimentara este echivalenta cu cresterea procentului de taxare la 5%.

Aspecte negative

Pentru a beneficia de taxarea de 1% este obligatorie existenta a minim 2 angajati, cost suplimentar alti 1.530 lei * 4 trim. = 6.120 lei. Adica aproximativ 1.350 euro. La 65.000 euro cifra de afaceri, considerand profit in totalitate cei 2% redusi la impozitare reprezentau 1.300 euro.

Concluzie: nu exista un avantaj suplimentar pentru a opta pentru aceasta schema de impozitare, procentul real de impozitare fiind de aproximativ 5%.

PFA, drepturi de autor

Impozitul pe venit si contributiile sociale

Aspecte negative:

CAS obligatoriu

Introducerea contributiei de pensii de 10,5% pentru toate venturile din activitati independente. Se poate opta si pentru plata contributiei angajatorului, suplimentar 15,3%. Cei care nu opteaza pentru plata contributiei angajatorului vor beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, desi valoarea contributiei individuale in total contributii pentru pensie este de peste 40%.

Aspecte negative:

CASS nu mai este deductibil la determinarea impozitului pe venit

Implicatii – desi suma platita este o contributie obligatorie, faptul ca aceasta nu se mai scade la determinarea impozitul pe venit, va duce la o crestere reala a impozitului de la 16% la 16,88%.

Toate aceste modificari vor determina o crestere a impozitelor datorate de un PFA de la cca. 26% la venit net, la cca. 43,5%.

Aspecte pozitive:

Plafonarea CASS la nivelul a 5 salarii medii pe economie lunare.

Baza de calcul pentru CAS si CASS este plafonata la nivelul a 5 salarii medii pe economie lunare, fiind astfel avantajate persoanele care realizeaza venituri mai mari de cca. 145.000 lei pe an.

Venituri din salarii

Aspecte pozitive:

Diurna deductibila pentru administratori si directorii cu contract de mandat, acestia putand beneficia de diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice (2,5 * 17 lei = 42,5 lei). Ca si in cazul angajatilor, ceea ce depaseste aceasta valoare se considera venit impozabil si se taxeaza cu toate impozitele si contributiile de asigurari sociale.

Venituri din dividende

Aspecte negative:

CASS obligatoriu

Pentru veniturile din dividende si din investitii s-a introdus obligatia platii CASS. Cumulat la veniturile din salarii, veniturile din activitati independente, venituri din chirii si alte venituri, plafonata la 5 salarii medii (145.000 lei pe an), se va plati 5,5%.  Pana acum, daca exista un contract de munca, nu se platea CASS la dividende.

Venituri din chirii

Aspecte negative

Si pentru aceste venituri contributia la sanatate nu se mai scade la determinarea impozitului pe venit.

Aspecte pozitive

A crescut cota de cheltuieli forfetare care pot fi deduse la calcularea impozitului pe veniturile din chirii de la 25% la 40%, fiind astfel diminuat impozitul pe venit datorat. Totusi, avand in vedere ca acum contributia la sanatate nu se va mai deduce inainte de calcularea impozitului, impozitarea finala a veniturilor din chirii a scazut de la cca. 20% la cca. 18% la venitul net.

 

Impozite si taxe locale

Impozitul pe cladiri

Aspecte negative

Persoane fizice – Cresterea taxelor locale pentru cladirile rezidentiale

Implicatii – Cota de impozit pe cladiri se modifica de la 0,1% la 0,08-0,2% ceea ce inseamna ca autoritatile locale pot scadea cu pana la 20% taxa locala, dar o pot si majora cu pana la 100%.

Ce vor face autoritatile locale????

Aspecte negative

Persoane fizice – Cresterea taxelor pentru cladirile nerezidentiale

Implicatii – Cota de impozitare este la nivelul companiilor 0,2%-1,3%, dar apare obligativitatea de a reevalua anual cladirile, altfel cota de impozitare devine 2%. Pentru o cladire de 1.000.000 euro 0,2% * 1.000.000 euro = 2.000 euro iar pentru un raport de evaluare aproximativ acelasi pret

Concluzia: pentru cladirile cu valori mai mici este cu atat mai neeconomic sa realizezi evaluarea. In acest caz, multi dintre proprietari vor transfera proprietatea catre companii.

Aspecte negative

Persoane fizice – Cresterea taxelor pentru cladirile cu utilizare mixta

Implicatii – pentru spatiile cu utilizare mixta (ex: apartament) impozitarea va fi la nivel de companie pentru suprafata utilizata ca si destinatie nerezidentiala, de aici aparand obligativitatea de a efectua evaluarile anuale.

Concluzie: se mareste impozitul, plus reevaluarea obligatorie, ceea ce ar putea conduce la neatractivitatea pastrarii sediului unei companii acasa.

Aspecte negative

Taxa locala se datoreaza pe ani intregi

Implicatii – chiar daca se face o vanzare a unei cladiri in ianuarie, veti datora taxa pentru tot anul. Automat cel care cumpara va achita taxa locala doar de la 1 ianuarie anul urmator. Avantaj cumparator.

Aspecte pozitive

Persoane fizice

Renuntarea la cresterea progresiva a taxei locale pentru  mai multe proprietati

Implicatii – pentru mai multe proprietati detinute de o persoana, cresterea taxei locale era de 65% pentru a doua, 150% pentru a treia, 300% pentru a patra si urmatoarele. Se renunta la aceasta crestere; se considera ca celelalte cresteri acopera supraimpozitarea proprietatilor multiple.

Aspecte pozitive

Persoane juridice

Cladirile rezidentiale detinute de persoane juridice se vor impozita mai putin

Implicatii – dezvoltatorii imobiliari nu vor mai plati o groaza de taxe intre momentele finalizarii constructiilor si momentul vanzarii acestora. Aceste companii vor plati similar persoanelor fizice 0,08% – 0,2%.

Aspecte pozitive

Persoane juridice – Scaderea taxelor locale pentru cladirile nerezidentiale

Implicatii – Cota de impozit pe cladiri se modifica de la 0,25% – 1,5% la 0,2%-1,3%; fara reevaluare la 3 ani cota poate ajunge la 5%-10% functie de ceea ce stabileste autoritatea locala, cresterea pe codul fiscal actual era de 10%-20%.

Aspecte pozitive

Impozitare amanata pentru cladirile noi

Implicatii – Daca ati cumparat sau ati finalizat o cladire in cursul unui an, va trebui sa platiti taxe locale doar incepand cu 1 ianuarie a anului urmator. Primariile vor avea de receptionat mult mai mult in luna ianuarie J.

Impozitul pe teren

Aspecte negative

Taxele pe teren cresc – valorile taxelor pe teren urmaresc aceeasi stratagema ca si ale taxelor pe cladiri; limita minima scade cu 20%, iar limita maxima creste cu 100%. Estimarea mea este ca primarii vor avea mai multi bani de cerut.

Aspecte pozitive: Nu exista

Penalitati de nedeclarare

Aspecte negative

Sumele stabilite suplimentar de organele de control se vor supraimpozita Penalitate de nedeclarare :

Aceste cote se pot majora cu 100% in cazul in care diferentele de impozite au rezultat in urma unei evaziunii fiscale.

Cu exceptia cazurilor de evaziune, penalitatea de nedeclarare nu poate depasi valoarea de 1.000.000 lei.

Aplicarea penalitatii de nedeclarare nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere in cuantum total de 0,04%/zi.

Exemplu:

Daca organele de inspectie fiscala vin in control si stabilesc o diferenta suplimentara de impozit pe profit de 100.000 lei, iar suma declarata initial de contribuabil a fost de 490.000 lei, se vor plati:

Rezultat