Noutati / Publicatii

 

Avertisment: Controalele se intensifica, fiti pregatiti!

Dupa ce a deschis mai multe fronturi de lupta impotriva evaziunii fiscale in acest an – firme fantoma care fraudeaza TVA, munca la negru, averile mari etc – fiscul anunta o noua intensificare a controalelor in 2016. Avand nevoie de peste 10 miliarde de lei in plus atat pentru a compensa scaderea veniturilor bugetare cauzata de relaxarea fiscala, cat si pentru a acoperi majorarile salariale in sistemul public, guvernul mizeaza foarte mult pe activitatea fiscului.

Recomandarea Contexpert pentru toti contribuabilii este sa isi reverifice situatia financiar-contabila si sa reanalizeze riscurile asociate business-ului pe care il desfasoara in contextul intensificarii controalelor. In acest sens, precizam ca inspectiile fiscale au vizat preponderent substanta economica a tranzactiilor (consecinta fiind anularea dreptului de deducere a cheltuielii si, dupa caz, a TVA aferenta), nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii si/sau de natura salariala (controale efectuate impreuna cu Inspectia Muncii), operatiunile intracomunitare, preturile de transfer.

Atentie! Rezultatele acestor controale se cuantifica prin stabilirea de sume suplimentare cu titlu de impozite si taxe.

Va prezentam in continuare aspecte esentiale referitoare la inspectia fiscala si controlul antifrauda:

Cum difera inspectia de un control antifrauda?

Inspectia fiscala are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea bazelor de impunere, stabilirea diferentelor obligatiilor de plata si a accesoriilor aferente acestora.

Controlul antifrauda este de doua tipuri: operativ si inopinat sau tematic. Controlul operativ si inopinat este un control de rutina, care nu este anuntat, iar inspectorii verifica respectarea actelor normative in scopul prevenirii, descoperirii si combaterii oricaror acte si fapte de evaziune fiscala si frauda fiscala si vamala. Controlul tematic se face in baza unui ordin de control tematic prin care se stabilesc obiectivele de verificat, entitatile supuse controlului, perioada asupra careia se efectueaza verificarea, durata si momentul declansarii. Urmareste constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activitati economice.

Ce vizează inspectiile fiscale?

Cum ar trebui sa se desfasoare inspectiile fiscale incepand cu 2016?

In cazul in care inspectia fiscala nu se finalizeaza intr-o perioada reprezentand dublul perioadei mentionate anterior, aceasta inceteaza, fara a se emite raport si decizie de impunere. In acest caz, organul de inspectie fiscala poate relua inspectia pentru perioada respectiva si pentru acele obligatii fiscale numai o singura data, doar cu aprobarea organului ierarhic superior si doar daca pentru perioada respectiva nu a intervenit termenul de prescriptie.

Recomandarile Contexpert in cazul inspectiei fiscale: