Noutati / Publicatii

 

A declara sau a nu declara? Dilema din aceasta luna

Tot mai multe persoane fizice au declarat in ultimii doi ani veniturile obtinute in strainatate din dobanzi, dividende sau pe bursa. Statisticile oficiale arata o crestere de sapte ori a sumelor declarate anul trecut fata de anul anterior. Multi, insa, ezita, evaluand avantajele si dezavantajele acestei decizii.

Dar, veniturile realizate prin off shore-uri sau din alte investitii plasate in afara granitelor vor fi tot mai dificil de ascuns de autoritatile fiscale. Trendul la nivel mondial este de intensificare a schimbului de informatii fiscale intre state, indicand ca, mai devreme sau mai tarziu, autoritatile din Romania vor putea afla despre existenta veniturilor din alte tari.

In opinia Contexpert, nedeclararea veniturilor poate fi o bomba cu efect intarziat. Recomandarea noastra este minimizarea, din vreme, a riscurilor fiscale, specialistii nostri avand expertiza sa va ofere consultanta de specialitate.

Termenul limita de declarare a veniturilor obtinute din Romania sau din strainatate este 25 mai.

Ce venituri trebuie declarate?

Venituri obtinute din Romania – Formularul 200

Trebuie sa depuna formularul 200 persoanele fizice care au realizat, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din:

Persoanele care au obtinut venituri dintr-una sau mai multe din aceste surse nu sunt obligate sa depuna declaratia daca:

Venituri obtinute din strainatate – formularul 201

Trebuie sa depuna formularul 201 persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si persoanele fizice nerezidente care indeplinesc cel putin una din conditiile de rezidenta, respectiv: centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania; sunt supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care acestia devin rezidenti in Romania, sunt prezente in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.

Surse de venituri care trebuie declarate:

Veniturile trebuie sa fie declarate pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.

 

Alte articole din categoria Ultimele stiri:

Se sterg datoriile profesiilor libere inregistrate pana la 1 iunie 2015!

Guvernul renunta la impozitarea bacsisului!!

 

Alte articole din categoria Noutati legislative:

Noi modificari ale normelor Codului Fiscal: Cum se va aplica TVA de 9%?

Impozitul forfetar se intoarce

 

Cateva dintre serviciile oferite de grupul Contexpert:

Inregistrare in scop TVA

Certificarea declaratiilor fiscale

Expertiza contabila