Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 824/22.11 - Ordin nr. 2795/2011 din 10/11/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA

Prezentul ordin stabileste criteriile pe baza carora se conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA a societatilor comerciale care sunt supuse inmatricularii la Registrul Comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, la infiintare sau ulterior infiintarii, fara insa sa depaseasca plafonul de scutire.

Sucursalele din Romania ale persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei si care au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA nu fac obiectul prevederilor prezentului ordin.

Fata de vechea procedura de inregistrare, ordinul prevede un nou formular de inregistrare in scopuri de TVA care va fi folosit de societatile comerciale care doresc obtinerea codului de TVA de la inceputul activitaii (formular 098).

Celelalte societati care sunt deja inamtriculate la Regsitrul Comertului si care doresc inregistrarea in scopuri de TVA, fara insa sa depaseasca plafonul de scutire, vor depune in continuare declaratia de mentiuni, formular 010.

Aceste formulare vor fi insotite de anexa prevazuta in ordin, completata cu informatii referitoare la sediul social si sediile secundare daca este cazul, asociati, administratori etc.

In cazul unei societati nou infiintate, cererea de inregistrare in scopuri de TVA (formular 098) si anexa completata se recomanda sa se depuna la autoritatile fiscale in aceeasi zi in care se depun actele de infiintare a sociatetii la Registrul Comertului. In aceasta situatie decizia de aprobare sau de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA trebuie emisa in termen de maximum o zi lucratoare de la data la care se comunica certificatul de inmatriculare in registrul comertului.

Daca cererea de inregistrare si anexa se depun la autoritatile fiscale ulterior depunerii cerereii de inmatriculare la Registrul Comertului, insa inainte de data comunicarii certificatului de inmatriculare, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau respingere a cererii de inmatriculare se va prelungi cu numarul de zile corespunzatoare.

In situatia in care cererea de inregistrare in scopuri de TVA si anexa se depun dupa comunicarea certificatului de inmatriculare in registrul comertului, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA este de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA. Tot in termen de 3 zile lucratoare vor fi solutionate si cererile de inregistrare ale persoanelor care sunt deja infiintate la Registrul Comertului si care opteaza pentru inregistrarea in scopuri de TVA.

In continuare ordinul prevede obligativitatea verificarii existentei faptice a spatiului aferent sediului social si, dupa caz, a sediilor secundare declarate. Aceasta verificare nu va mai fi efectuata de Garda Financiara ci va fi in competenta organelor fiscale din A.N.A.F.

Prezentul ordin intra in vigoare la data de 1 decembrie 2011. Solicitarile de inregistrare in scopuri de TVA depuse pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se vor solutiona potrivit procedurii reglementate prin Ordinul nr. 1984/2011.

« Arhiva noutati legislative