Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 779/13.11 - Lege nr. 343/2009 din 11/11/2009 privind aprobarea O.U.G. nr. 200/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Prin OUG 200/2008 au fost introduse stimulente fiscale la calculul profitului impozabil, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare care se pot acorda fie ca o deducere suplimentara la calculul profitului impozabil in proportie de 20% a cheltuielilor eligibile pentru aceste activitati fie prin aplicarea metodei de amortizare accelerata si in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare. Normele de aplicare ale acestor prevederi urmeaza sa fie aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice si al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii.

Aceasta ordonanta prevedea si scutirea de impozit a dividendelor reinvestite. Astfel, dividendele reinvestite incepând cu 2009, in scopul pastrarii si cresterii de noi locuri de munca pentru dezvoltarea activitatii persoanelor juridice române distribuitoare de dividende, conform obiectului de activitate al acestora inscris la Oficiul National al Registrului Comertului, sunt scutite de la plata impozitului pe dividende.
Sunt scutite de la plata impozitului pe dividende si dividendele investite in capitalul social al altei persoane juridice române, in scopul crearii de noi locuri de munca, pentru dezvoltarea activitatii acesteia, conform obiectului de activitate inscris la Oficiul National al Registrului Comertului.
Pentru aplicarea acestor scutiri insa, trebuia aprobata prin ordin al ministrului economiei si finantelor si al presedintelui ANAF procedura de aplicare a acestor prevederi. Insa, pana la data aprobarii Ordonantei nu s-a publicat nici un Ordin in acest sens.

Potrivit modificarilor, incepând cu anul 2010, pot beneficia de accize specifice reduse si producatorii de bere care detin instalatii de fabricatie cu o capacitate nominala ce depaseste 200.000 hl/an, estimeaza o productie anuala sub cantitatea de 200.000 hl/an si care indeplinesc cerintele prevazute OUG 200/2008, cu conditia instiintarii autoritatii fiscale competente conform prevederilor din norme._x000D_

« Arhiva noutati legislative