Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O.697/14.10. - Ordonanta de urgenta nr. 126/2008 din 08/10/2008 privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salar

Prezenta Ordonanta aduce modificari Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor si Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
Conform modificarilor aduse de prezenta ordonanta, sintagma „salariul minim brut pe tara” a fost inlocuita cu termenul „indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj”. Acesta reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti, cu exceptia indemnizatiei de somaj, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca. Valoarea indicatorului a fost stabilita la 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinta se modifica prin Hotarare a Guvernului, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum.
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, toate subventiile incasate de catre angajatori din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru incadrarea in munca a somerilor sau a persoanelor cu handicap se vor calcula raportandu-se la indicatorul social, nu la salariul minim brut pe tara cum era pana in prezent.
Angajatorii care au beneficiat de subventii din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru formarea profesionala a angajatilor sunt obligati, conform noilor reglementari, sa mentina raporturile de munca cu angajatii respectivi pe o perioada de cel putin un an de la data acordarii sumei, in loc de 3 ani, asa cum era prevazut anterior. Aceste subventii se acorda conform Legii 76/2002 si Normelor medodologice de aplicare a acesteia, in cuantum de 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesionala organizata pentru un numar de cel mult 20% din personalul angajat.
_x000D_

« Arhiva noutati legislative