Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 688/10.10. - Hotarare nr. 1165/2007 din 26/09/2007 pentru stimularea cresterii economice prin sprijinirea realizarii de investitii

Scopul prezentei hotarari il reprezinta instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea realizarii de investitii si a crearii de noi locuri de munca.
Prevederile prezentei hotarari se aplica intreprinderilor care sunt inregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania si indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) realizeaza investitii cu o valoare care depaseste echivalentul in lei a 30 milioane euro;
b) creeaza cel putin 300 de noi locuri de munca, ca urmare a realizarii investitiei initiale.
Investitiile sau locurile de munca nou-create pot fi realizate in toate sectoarele de activitate, cu exceptia pescuitului, acvaculturii, industriei carboniere, siderurgiei, transportului, constructiilor de nave maritime, fibrelor sintetice, producerii initiale a produselor agricole cuprinse in anexa nr. 1 la Tratatul de constituire a Comunitatii Europene.
Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor in limita intensitatii maxim admisibile, stabilita diferentiat in functie de valoarea proiectului (sub sau peste 50 mil. Euro), si consta in acordarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei si Finantelor – Actiuni generale, a unor sume nerambursabile.
Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia un operator economic conform prezentei hotarari este echivalentul in lei a 28,125 milioane euro, daca realizeaza investitii si creeaza locuri de munca ca urmare a realizarii unei investitii initiale in orice regiune, mai putin regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti – Ilfov. Pentru investitiile si locurile de munca create in regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti – Ilfov, nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia un operator economic este echivalentul in lei a 22,5 milioane euro.
Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv perioada 2007 – 2011, cu posibilitatea prelungirii.
Procedura de acordare a alocarii specifice individuale consta in parcurgerea urmatoarelor etape:
1. Solicitarea acordului de principiu pentru finantare
Orice solicitant trebuie sa obtina un acord de principiu pentru finantare din partea Ministerului Economiei si Finantelor inainte de a beneficia de alocarea specifica individuala din cadrul prezentei scheme.
Acordul de principiu se obtine inaintea inceperii lucrarilor, in in baza unei cereri prezentata in acest scop, autoritatii responsabile de admnistrarea schemei, care urmeaza a fi desemnata prin ordin al ministrului economiei si finantelor Daca lucrarile incep anterior indeplinirii conditiilor stabilite in prezentul capitol, intregul proiect nu va mai fi eligibil pentru ajutor.
2. inregistrarea, evaluarea si selectia beneficiarilor
Inregistrarea cererilor de acord de principiu pentru finantare va incepe dupa intrarea in vigoare a ordinului ministrului economiei si finantelor, mentionat mai sus.
Cererile de acord de principiu pentru finantare vor fi analizate si selectate, in limita bugetului anual alocat schemei, in functie de data si numarul inregistrarii documentelor solicitate urmarindu-se conformitatea cu prevederile prezentei hotarari.
in urma procesului de evaluare a cererii de acord de principiu pentru finantare, Ministerul Economiei si Finantelor transmite intreprinderilor solicitante, dupa caz acordul de principiu pentru finantare, instiintarea prin care se precizeaza ca cererea este incompleta, sau scrisoarea de respingere.
3. Acordarea alocarilor specifice individuale
Alocarile specifice individuale se acorda solicitantilor selectati, dupa efectuarea partiala sau totala a cheltuielilor eligibile aferente proiectului pentru care s-a emis acordul de principiu pentru finantare, pe baza unei cereri de eliberare a sumei nerambursabile insotita de un decont si documente justificative.
Intreprinderile solicitante sunt obligate sa demareze proiectul de investitii pentru care au solicitat finantare in termen de maximum 4 luni de la data emiterii acordului de principiu pentru finantare. in cazul in care intreprinderile solicitante nu au demarat proiectul in termenul stabilit, acordul de principiu se anuleaza.
4. Controlul si raportarea alocarilor specifice individuale
Intreprinderile beneficiare au obligatia sa transmita Ministerului Economiei si Finantelor anual, timp de 5 ani de la finalizarea investitiei, o raportare privind efectele finantarii Transmiterea formularului se efectueaza pana la data de 1 iunie a anului in curs pentru anul precedent.
5. Anularea cererii de solicitare a alocarii specifice individuale
In cazul in care una sau mai multe dintre informatiile cuprinse in cererea de acord de principiu pentru finantare, pentru care acordul de principiu pentru finantare a fost transmis solicitantului, se modifica, solicitantii au obligatia de a transmite la Ministerul Economiei si Finantelor cererea de anulare totala sau partiala a finantarii. Solicitantul va beneficia de alocare specifica individuala pentru partea din proiectul de investitii ramasa nemodificata. _x000D_

« Arhiva noutati legislative