Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 669/30.09 – O.U.G. nr. 88/2010 din 29/09/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscal

A scazut procentul dobanzilor datorate pentru plata cu intarziere a obligatiilor fiscale de la 0,05% pe zi intaziere la 0,04% pentru fiecare zi de intarziere. Noul procent de dobanda se va aplica incepand cu 1 octombrie 2010.

 

S-au modificat si regulile privind compensarea datoriilor si creantelor la buget. Creantele fiscale ale debitorului se compenseaza cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional.

Compensarile se vor efectua din oficiu sau la cerea contribuabililor, acestea operand de drept la data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile. Astfel, a fost eliminata prevederea potrivit careia compensarea opera de drept la data inregistrarii acesteia de catre organul fiscal atunci cand nu era efectuata ca urmare a solicitarii contribuabilului.

Prevederile privind compensarile se vor aplica incepand cu 1 noiembrie 2010.

Pentru creantele care la data de 1 noiembrie 2010 nu au fost stinse se vor aplica urmatoarele reguli:

 

Prin aceasta O.U.G. s-a introdus si posibilitatea supsendarii executarii silite in cazul in care se depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscala pentru care s-a inceput executarea silita. Executarea silita se suspenda de la data depunerii cererii, putand fi reluata numai supa solutionarea cererii de rambursare.

De asemenea, executarea silita nu poate incepe daca este in curs de solutionare o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscala datorata de debitor.

« Arhiva noutati legislative