Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O.642/08.09 - Ordin nr. 1173/2008 din 22/08/2008 pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea creantelor fiscale administrate de A.N.A.F.

Cesiunea creantelor fiscale incepe din initiativa A.N.A.F., prin stabilirea categoriilor de creante fiscale ce urmeaza a face obiectul cesiunii si valoarea nominala a acestora. Valoarea nominala a creantelor fiscale ce urmeaza a fi cesionate reprezinta valoarea creantelor fiscale ce se intentioneaza a fi cesionate, astfel cum sunt acestea individualizate in titlurile executorii.
Pot fi cesionate numai creantele fiscale cuprinse in:
titluri executorii provenite din transformarea titlurilor de creanta fiscala (declaratii fiscale, decizii de impunere, definitive in sistemul cailor administrative de atac);
hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile;
tabloul definitiv al creantelor, aprobat in conditiile Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile ulterioare;
alte titluri executorii.
Pentru creantele fiscale in cuantum mai mic sau egal cu 10 milioane lei competenta pentru efectuarea procedurii de cesiune apartine comisiei constituite la nivelul directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, iar pentru creantele fiscale in cuantum mai mare de 10 milioane lei, precum si pentru creantele fiscale datorate de marii contribuabili, indiferent de cuantumul acestora, competenta apartine comisiei constituite la nivelul A.N.A.F..
Atribuirea contractului de cesiune a creantelor fiscale se realizeaza prin cerere de oferte sau prin licitatie. Pentru a participa la procedura de atribuire a creantelor fiscale, ofertantii, trebuie sa depuna o serie de documente conform prevederilor prezentei proceduri si sa achite o taxa de participare de 2% din valoarea nominala a creantelor fiscale ce urmeaza a fi cesionate.
A.N.A.F. are obligatia de a face publicitate procedurii cu cel putin 30 de zile inainte de data fixata pentru deschiderea ofertelor printr-un cotidian de circulatie nationala si locala, precum si pe pagina de internet si sa notifice debitorul fiscal cu minim 15 zile inainte de data publicarii anuntului.
Adjudecarea se face în favoarea ofertantului care a oferit cel mai mare preþ, preþ care trebuie sã fie cel puþin egal cu valoarea nominalã a creanþelor fiscale. În cazul în care 2 sau mai mulþi ofertanþi au ofertele cu valoarea cea mai mare ºi acestea sunt egale, este declaratã câºtigãtoare oferta cu valoarea cea mai mare ºi cu termenul cel mai scurt de platã.
Dacã nu se prezintã ofertanþi calificaþi sau nu se obþine cel puþin valoarea nominalã a creanþelor fiscale comisia nu atribuie contractul de cesiune de creanþã.
Procedura se finalizeaza prin intocmirea unui proces-verbal privind desfasurarea si rezultatul acesteia, iar in termen de 7 zile de la data incheierii procesului-verbal se va semna contractul de cesiune.
In cel mult 5 zile de la data semnarii contractului, adjudecatarul, este obligat sa plateasca pretul, diminuat cu contravaloarea taxei de participare, in lei, in numerar, la unitatea de trezorerie si contabilitate publica ce deserveste organul fiscal unde este inregistrat debitorul fiscal cedat, sau prin decontare bancara. In conditiile in care debitoarea se afla in procedura de insolventa potrivit Legii nr. 85/2006, adjudecatarului i se va putea accepta plata preþului în rate.

« Arhiva noutati legislative