Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 533/28.07 - Lege nr. 157/2011 din 11/07/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania

Potrivit modificarilor, si pentru cetatenii apartinand Confederatiei Elvetiene se aplica aceleasi reguli ca si pentru cetatenii U.E., acestia nefiind considerati cetateni straini in intelesul legii.

Au fost introduse si cateva notiuni noi, si anume:

 

De asemenea, s-au modificat documentele ce trebuie depuse de catre angajator pentru obtinerea autorizatiilor de munca pentru lucratorii straini. Potrivit modificarilor, autorizatiile de munca vor fi valabile pe toata perioada contractului individual de munca, cu norma intreaga, vizat de inspectoratul teritorial de munca, in situatia continuarii raporturilor de munca in aceeasi functie si la acelasi angajator, cu exceptia autorizatiei de munca pentru lucratori detasati, care este valabila un an de la data eliberarii.

In cazul strainilor care pot fi incadrati in munca sau, dupa caz, pot presta munca la persoane fizice ori juridice din Romania, fara autorizatie de munca, angajatorul trebuie sa pastreze, cel putin pe durata perioadei de angajare, o copie a permisului de sedere sau a documentului de calatorie din care sa rezulte legalitatea sederii pe teritoriul Romaniei.

Atentie, primirea la munca a unui strain fara autorizatie de munca sau permis de sedere in scop de munca se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei pentru fiecare strain, fara ca amenda sa poata depasi 100.000 lei. De asemenea, nepastrarea de catre angajator a unei copii legalizate a autorizatiei de munca sau a copiei permisului de sedere se sanctioneaza cu amenda de la 700 la 1.000 lei.

« Arhiva noutati legislative