Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O.524/11.07. - Hotarare nr. 125/2008 din 17/06/2008 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea raspunderii disciplinare a membrilor CA.F.R.

Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR), are competenta de a stabili raspunderea disciplinara si de a sanctiona abaterile disciplinare savarsite de membrii sai, auditori financiari, in conditiile legii, ale regulamentului propriu de organizare si functionare, precum si ale dispozitiilor prezentului Regulament.
Sanctiunile pentru abateri disciplinare pot fi:
avertisment;
mustrare;
suspendarea calitatii de membru al CAFR pe o perioada de la 6 luni pana la un an;
excluderea din CAFR.
In afara de aplicarea sanctiunilor disciplinare mentionate mai sus, CAFR monitorizeaza activitatea membrilor sai care au obtinut la inspectia calitatii activitatii de audit calificativele D, C si B, prin stabilirea si a altor masuri sanctionatorii pentru remedierea neconformitatilor, cum ar fi: repetarea inspectiei intr-un interval de maximum un an de la inspectia precedenta si obligarea auditorului evaluat cu calificativele D, C si B de a participa, cu suportarea pe contul sau a costurilor prilejuite, la cursuri suplimentare de pregatire profesionala.
In perioada suspendarii persoana sanctionata nu poate presta sub nicio forma activitate de audit financiar si nu poate face uz de aceasta calitate. Auditorul financiar care a fost sanctionat cu excluderea are obligatia ca in termen de cel mult 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de sanctionare sa predea Departamentului servicii pentru membri din cadrul CAFR carnetul, certificatul, parafa si autorizatia de functionare pentru anularea acestora. Anularea documentelor si a parafei se da publicitatii iar cotizatiile achitate de catre auditorul financiar exclus nu se restituie.
Sanctiunile aplicate pentru desfasurarea activitatii in conditii nesatisfacatoare, ineficiente sau cu incompetenta, care au avut ca efect prejudicierea grava a reputatiei profesionale, isi inceteaza efectul numai dupa constatarea modului de remediere a neconformitatii retinute cu ocazia primei inspectii, prin repetarea inspectiei efectuate de catre inspectorii Departamentului monitorizare si competenta profesionala.
In cazul mustrarii si avertismentului sanctiunea se considera a nu fi fost aplicata daca timp de un an de la aplicarea ei persoana in cauza nu a mai savarsit o abatere disciplinara. Acest termen este de 2 ani in cazul aplicarii sanctiunii cu suspendarea.
In schimb, interdictia exercitarii profesiei de audit financiar este data pe o perioada nedeterminata.

« Arhiva noutati legislative