Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 458/02.07 Ordin nr. 1290/2009 din 26/06/2009 pentru modificarea Ordinului ANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire pr

Prezentul ordin modifica formularele declaratiilor:
100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cod 14.13.01.99/bs
120 Decont privind accizele, cod 14.13.01.03
Noile formulare se vor folosi incepand cu obliatiile declarative aferente trimestrului II, respectiv pentru declararea obligatiilor aferente anului 2009.
In declaraia 100 s-a adaugat un rand distinct pentru impozitul minim datorat, modificandu-se astfel si instructiunile de completare a acestei declaratii.
Astfel, la randul 1 „Suma datorata” din declaratie se va inscrie impozitul stabilit pentru perioada de raportare iar la randul 1.1 „Impozit minim”: se va inscrie suma reprezentand impozitul minim datorat pentru perioada de raportare, prevazut la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal.
Acest rand se completeaza pentru obligatiile prevazute pentru impozitul pe profit datorat de catre persoane juridice romane altele decat bancile, impozitul pe profit datorat de persoane juridice straine si impozitul pe veniturile microintreprinderilor (randul 2, 4 si 6 din Nomenclator). Randul 1.1. se completeaza numai in cazul in care suma inscrisa la randul 1 „Suma datorata” reprezentand impozit pe profit stabilit in conformitate cu dispozitiile titlului II, respectiv impozitul pe veniturile microintreprinderilor stabilit in conformitate cu dispozitiile titlului IV din Codul fiscal, este mai mica decat suma impozitului minim datorat. In aceasta situatie se vor completa atat randul 1 „Suma datorata”, cat si randul 1.1 „Impozit minim” din formular. La randul al 2-lea „Suma de plata” va fi preluata suma mai mare dintre cele doua sume inscrise anterior.
Pentru obligatiile de la pozitiile 2 si 4 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, datorate de persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, altele decat bancile, formularul se completeaza astfel:
Randul 1 „Suma datorata”: se inscrie suma reprezentand impozitul pe profit stabilit pentru perioada de raportare, calculata ca diferenta intre impozitul pe profit stabilit, cumulat de la inceputul anului, la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe profit stabilit, cumulat de la inceputul anului, la sfarsitul perioadei precedente celei de raportare, in situatia in care pe cumulat, in perioada de raportare, s-a inregistrat profit impozabil.
In situatia in care in perioada de raportare s-a inregistrat pierdere fiscala sau scaderea profitului impozabil, la randul 1 din formular se va inscrie cifra 0 (zero).
Randul 1.1 „Impozit minim”: se inscrie suma reprezentand impozitul minim datorat pentru perioada de raportare, prevazut la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal.

ATENTIE!!! Randul 1.1 nu se completeaza pentru pozitiile 2, 3 si 4 de catre contribuabilii prevazuti la art. 13 lit. c)-e), art. 15, art. 18 alin. (1) si art. 38 din Codul fiscal, cei infiintati in cursul anului, cei aflati in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, precum si cei a caror inactivitate temporara inceteaza in cursul anului 2009. (la art. 15 sunt contribuabilii scutiti de plata impozitului pe profit printre care si organizatiile nonprofit iar la art. 18 alin 1 sunt barurile de noapte, cluburile ne noapte, discotecile, cazinourile etc.)

Pentru trimestrul IV, platitorii de impozit pe profit, altii decat bancile, completeaza in formular, pentru impozitul pe profit, o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul III al aceluiasi an fiscal. La randul 1 „Suma datorata” se va prelua suma inscrisa la randul 2 „Suma de plata” din declaratia pentru trimestrul III 2009.

ATENTIE!!! Randul 1.1 „Impozit minim” din formular nu se completeaza pentru trimestrul IV.

Contribuabilii care definitiveaza pana la data de 15 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, nu completeaza formularul pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV.

Pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor, de la pozitia 6 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat prevazut in anexa nr. 15, formularul se completeaza, dupa cum urmeaza:
Randul 1 „Suma datorata”: se inscrie suma reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor, stabilit pentru perioada de raportare, conform Codului fiscal;
Randul 1.1 „Impozit minim”: se inscrie suma reprezentand impozitul minim datorat pentru perioada de raportare, prevazut la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal; Acest rand se completeaza numai in cazul in care suma inscrisa la randul 1 „Suma datorata” din formular reprezentand impozit pe veniturile microintreprinderilor este mai mica decat impozitul minim datorat. In aceasta situatie se vor completa atat randul 1 „Suma datorata”, cat si randul 1.1 „Impozit minim” din formular.
Microintreprinderile care realizeaza in cursul anului venituri mai mari decat plafonul prevazut de lege sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, potrivit art. 1071 din Codul fiscal, au obligatia declararii impozitului pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute de lege. In aceasta situatie, la randul 1 „Suma datorata” se inscrie suma reprezentand diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare, conform legii, si impozitul pe venit declarat in cursul anului.

« Arhiva noutati legislative