Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 457/01.07 - Ordonanta de urgenta nr. 92/2009 din 30/06/2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare

Potrivit acestei ordonante, pentru obligatiile fiscale administrate de ANAF se pot acorda inlesniri sub forma amanarii la plata. Amanarea la plata se poate solicita de catre contribuabili pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.
Mai exact, contribuabilul poate solicita amanarea la plata a sumelor datorate si neachitate in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2008 si luna anterioara depunerii cererii.
Amanarea la plata poate fi acordata pentru o perioada de maxim 6 luni si nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care aceasta se acorda. Amanarea la plata se poate acorda unui contribuabil o singura data intr-un an calendaristic.

Pentru a putea beneficia de amanarea la plata a obligatiilor fiscale, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
nu inregistreaza obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008;
si-au depus toate declaratiile fiscale;
nu au inscrise fapte in cazierul fiscal;
nu s-a stabilit raspunderea potrivit prevederilor Legii 85/2006 privind procedura insolventei, si/sau raspunderea solidara potrivit prevederilor art. 27 si 28 din Codul de procedura fiscala.
Ultimele trei conditii trebuie indeplinite la data depunerii cererii.

Cererea se depune la organul fiscal competent si se solutioneaza de acesta, prin decizie, in termen de maximum 15 zile. O data cu depunerea acestei cereri contribuabilul va solicita si eliberarea certificatului de atestare fiscala prin care se vor individualiza sumele ce vor face obiectul amanarii la plata.
In termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei de amanare la plata, contribuabilii trebuie sa constituie garantii fie sub forma scrisorii de garantie bancara, fie asupra unor bunuri libere de orice sarcini in vederea instituirii masurilor asiguratorii. Aceste garantii trebuie sa acopere sumele amanate la plata, precum si majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii.
Bunurile oferite in vederea instituirii masurilor asiguratorii trebuie sa fie evaluate de un expert independent, iar pentru bunurile constand in terenuri si cladiri evaluarea trebuie realizata conform Comunicarii Comisiei privind elementele de ajutor de stat in vanzarile de terenuri si cladiri de catre autoritatile publice, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C nr. 209/1997.

Amanarile la plata isi pierd valabilitatea in urmatoarele situatii:
contribuabilii nu isi achita, conform legii, obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data emiterii deciziei de amanare la plata;
contribuabilii nu constituie garantiile in termen de 15 zile de la data aprobarii cererii de amanare la plata.
Pierderea valabilitatii amanarii la plata se constata de catre organul fiscal competent, prin decizie, amanarea devenind astfel nula. In aceasta situatie se va incepe sau, dupa caz, se va continua executarea silita a contribuabilului.
In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei OUG se vor aproba normele metodologice de aplicare a acesteia.
Dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se vor aplica pana in data de 30 iunie 2010.

« Arhiva noutati legislative