Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 429/24.06 - Ordin nr. 1554/2009 din 18/06/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind inregistrarea in scopuri vamale a operatorilor economici si a altor persoane

Avand in vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 312/2009 al Comisiei din 16 aprilie 2009 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, care instituie obligativitatea ca fiecare operator economic si, dupa caz, alte persoane sa aiba atribuit, dupa 1 iulie 2009, un numar unic de inregistrare si identificare, denumit EORI, pentru a servi drept referinta comuna in relatiile acestora cu autoritatile vamale de pe intregul teritoriu al Uniunii Europene, precum si pentru schimbul de informatii intre autoritatile vamale si intre autoritatile vamale si alte autoritati, prezentele norme tehnice stabilesc procedura de inregistrare in Romania, la autoritatea vamala, a operatorilor economici si a altor persoane.
Autoritatea vamala atribuie numar EORI urmatoarelor categorii de persoane:
operatorilor economici care sunt stabiliti in Romania
persoanelor, altele decat operatorii economici, care sunt stabilite in Romania
operatorilor economici care nu sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene;
persoanelor, altele decat operatorii economici mentionati anterior care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene.

Pentru atribuirea numarului EORI solicitantii trebuie sa depuna o cerere la directia regionala pentru accize si operatiuni vamale in a carei raza de competenta teritoriala are sediul/resedinta persoana respectiva, in cazul persoanelor stabilite in Romania, sau la directia regionala pentru accize si operatiuni vamale in a carei raza de competenta teritoriala urmeaza ca solicitantul sa desfasoare activitatile, in cazul operatorilor economici si al altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene.
Aceasta cerere trebuie insotita de o serie de documente potrivit prevederilor prezentului ordin.
Operatorii economici si alte persoane carora le-a fost atribuit un numar EORI/numar de inregistrare in sistemul informatic au obligatia sa notifice directiei regionale pentru accize si operatiuni vamale/biroului vamal de frontiera care a atribuit numarul EORI modificarea oricarora dintre datele cuprinse in cerere si in documentele anexate la aceasta.

« Arhiva noutati legislative