Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 328/18.05 - Ordin nr. 539/2009 din 28/04/2009 pentru aprobarea Procedurii privind declararea starii de insolvabilitate a debitorilor persoane fizice sau juridice, conform prevederilor art. 176 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Co

Potrivit alin. 1 al art. 176 din Codul de procedura fiscala, este insolvabil debitorul, persoana fizica sau juridica, ale carui venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata sau care nu are venituri ori bunuri urmaribile.
Procedura aprobata prin prezentul Ordin se aplica atat in cazul debitorilor ale caror venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata, cat si in cazul debitorilor care nu au venituri ori bunuri urmaribile.
Creantele fiscale pentru care se analizeaza posibilitatea declararii starii de insolvabilitate sunt reprezentate atat de obligatiile fiscale principale, cat si de obligatiile fiscale accesorii aferente acestora.
In situatia in care se constata indeplinirea conditiilor legale in materie, debitorul in cauza va fi declarat insolvabil in baza unui proces-verbal intocmit de compartimentul de executare silita din cadrul inspectoratului teritorial de munca, vizat de compartimentul juridic al acestuia si aprobat de inspectorul-sef.
Pe perioada in care un debitor ale carui venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata si este declarat insolvabil, masurile de executare silita nu vor fi intrerupte. In plus, pentru obligatiile fiscale principale inregistrate se datoreaza in continuare obligatii fiscale accesorii, pana la data stingerii acestora inclusiv.
Creantele fiscale ale debitorilor declarati insolvabili si care nu au venituri sau bunuri urmaribile vor fi scoase din evidenta curenta, acestea fiind trecute intr-o evidenta separata, iar aplicarea masurilor de executare silita se va intrerupe. Pentru obligatiile fiscale principale inregistrate de acesti debitori se vor datora obligatii fiscale accesorii doar pana la data trecerii acestora in evidenta separata.
Creantele fiscale inregistrate de debitorii declarati insolvabili pentru care se continua executarea silita, aflate in evidenta curenta, si creantele fiscale inregistrate de debitorii declarati insolvabili pentru care executarea silita se intrerupe, aflate in evidenta separata, vor fi scazute din aceste evidente la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita.
De asemenea, aceste creante vor fi scazute din evidenta curenta, respectiv din evidenta separata, dupa caz, dupa data la care respectiva persoana juridica a fost radiata din registrul comertului, in baza incheierii de radiere a judecatorului-delegat de pe langa oficiul registrului comertului. In cazul persoanelor fizice, creantele vor fi scazute din evidenta separata inclusiv in cursul perioadei de prescriptie, dupa data la care respectiva persoana fizica a decedat sau a fost declarata disparuta ori decedata prin hotarare a unei instante judecatoresti, iar pentru aceasta nu exista mostenitori care au acceptat succesiunea.

« Arhiva noutati legislative