Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 316/13.05 - Decizie nr. 61/2009 din 24/04/2009 pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a Protocolului privind Lista suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata pen

Fabricantii si importatorii de suporti pe care se pot realiza inregistrari sonore ori audiovizuale si/sau de aparate concepute pentru realizarea de copii vor plati organismului de gestiune colectiva, unic colector, desemnat prin decizie a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, o remuneratie compensatorie pentru copia privata, lunara, potrivit tabelelor cuprinse anexele la prezentul protocol. Practic sunt vizati cei care produc sau importa televizoare, CD recorder, DVD recorder, CD-uri si DVD writer incorporate in calculatoare, Iphone, telefoane cu functii de reproducere a inregistrarilor sonore sau audiovizuale, carduri de memorie, stik-uri de memorie. Lista completa a produselor pentru care se datoreaza remuneratia este prezentata in decizie.
Baza de calcul asupra careia se aplica procentele prevazute in aceasta decizie o constituie, dupa caz:
valoarea totala in vama a aparatelor si suporturilor in luna pentru care este datorata (in baza de calcul nu intra TVA, taxe vamale, accize);
valoarea totala a facturilor lunare, emise de fabricanti, pentru aparatele si suporturile ce permit reproducerea operelor sonore si audiovizuale, in sistem analog si digital (in baza de calcul nu intra TVA), fabricate in Romania.
Aceasta remuneratie se plateste lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni urmatoare celei pentru care este datorata. O data cu plata remuneratiei, importatorii si fabricantii vor comunica organismului de gestiune colectiva unic colector un raport cuprinzand:
lista aparatelor si suporturilor fabricate sau importate pe teritoriul Romaniei;
baza de calcul pe grupe de produse.
Pentru intarzieri la plata, importatorii si/sau fabricantii datoreaza penalitati echivalente cu dobanda de referinta a BNR, aferente sumelor neachitate la termen, calculate pe zi de intarziere.

« Arhiva noutati legislative