Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O.284/11.04. - Ordonanta de urgenta nr. 38/2008 din 26/03/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 59/1934 asupra cecului

Potrivit noilor reglementari nu mai este valabila prevederea potrivit careia cecul prezentat la plata inaintea zilei aratate ca data a emiterii este platibil in ziua prezentarii.
De asemenea, termenul in care cecul emis si platibil in Romania trebuie sa fie prezentat la plata, sub sanctiunea pierderii dreptului de regres impotriva girantilor si garantilor, este de 15 zile, abrogandu-se prevederea potrivit careia exista stipulat si un termen de 8 zile pentru cecurile platibile in localitatea unde au fost emise.
Noutatea importanta adusa de noile prevederi este acees ca prezentarea unui cec la plata se poate face atat in original cat si prin trunchiere.
Trunchierea reprezinta procedeul informatic care consta in urmatoarele operatiuni succesive:
a) transpunerea in format electronic a informatiilor relevante de pe cecul original;
b) reproducerea imaginii cecului original in format electronic;
c) transmiterea informatiei electronice obtinute prin operatiunile prevazute la lit. a) si b) catre institutia de credit platitoare.
Prezentarea la plata a unui cec prin trunchiere produce aceleasi efecte juridice ca si prezentarea la plata a cecului original, cu conditia ca acesta din urma sa fi fost emis cu respectarea prevederilor legii. Institutiile de credit pot recurge la procedeul trunchierii, cu conditia ca intre ele sa existe o conventie prealabila in contextul unui aranjament de plata sau o conventie constand in aderarea lor la un sistem de plati.

« Arhiva noutati legislative