Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 163/03.03. - Ordonanta de urgenta nr. 19/2008 din 27/02/2008 pentru modificarea si completarea O.G.nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala

Dintre modificarile intervenite:
* Aplicarea prevederilor referitoare la certificarea declaratiilor fiscale anuale de catre un consultant fiscal se suspenda pana la 1 ianuarie 2010.
* Contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce nu isi indeplinesc obligatiile declarative la doua termene de declarare consecutive si carora, la cerere, nici nu li s-a aprobat de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor lor fiscale vor fi declarati inactivi, fiind aplicabile prevederile Codului fiscal (nu sunt luate in considerare de autoritatile fiscale tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv si, de asemenea, autoritatile pot sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata de un astfel de contribuabil). Pana la aceasta modificare,erau declarati inactivi cei care in decurs de 12 luni consecutive, nu depuneau declaratii fiscale si situatii financiare si nu efectuau plati datorate.
* Se introduce un nou articol, articolul 175.1 „Cesiunea creantelor fiscale administrate de A.N.A.F.”. Potrivit noilor prevederi A.N.A.F. poate cesiona creantele fiscale pe care le administreaza, astfel cum acestea sunt individualizate prin titlurile de creanta si confirmate prin certificate de atestare fiscala, emise pentru data stabilita prin contractul de cesiune.
In situatia in care intentioneaza sa cesioneze creantele fiscale, A.N.A.F. va notifica debitorul aspra intentiei sale. incepand cu data de 1 a lunii urmatore lunii in care s-a facut notificarea, pana la data realizarii cesiunii de creanta, orice plata se considera a fi efectuata in contul creantelor fiscale curente sau viitoare. in situatia in care nu se realizeaza cesiunea de creanta, debitorul va fi notificat asupra acestui fapt, dispozitiile privind efectuarea platilor si cele referitoare la ordinea stingerii datoriilor aplicandu-se in mod corespunzator.

« Arhiva noutati legislative