Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 143/09.03 - Hotarare nr. 192/2009 din 25/02/2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004

Prezenta Hotarare aduce o serie de modificari privind accizele. Astfel, operatorii economici utilizatori finali al produselor energetice prevazute la art. 175 alin. (2) si (3) nu mai au obligatia constituirii unei garantii de 100% din valoarea produselor accizabile utilizate ci a unei garantii in procent de 50% din valoarea acestor produse. In plus, pentru produsele energetice prevazute la art. 175 alin. (2) garantia se constituie in procent de 50% aplicat asupra cantitatii utilizate, folosind ca baza de calcul acciza calculata pentru motorina si nu acciza pentru benzina cu plumb, asa cum era prevazut anterior.
De asemenea, sunt prevazute si cazuri in care valoarea garantiei obligatoriu de constituit se poate reduce cu 50%, 75% si chiar 100%.
La cererea operatorilor economici, autoritatile fiscale competente pot solicita institutiilor financiare sau Trezoreriei Statului eliberarea garantiilor care au fost constituite dupa intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 1618/2008 pana ce acestea ajung la nivelul garantiilor prevazute de prezenta Hotarare.
Operatorii economici care detin autorizatii valabile de utilizator final, acordate potrivit prevederilor pct. 51.3 de la titlul VII din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal care nu au constituit inca garantia pentru produsele accizabile aferenta cantitatii de produse accizabile ramase de achizitionat sau de utilizat din cantitatea aprobata, au obligatia de a depune dovada constituirii garantiei, stabilita potrivit prezentei hotarari, la autoritatea fiscala teritoriala competenta, pana la data de 30 aprilie 2009 inclusiv. Nedepunerea dovezii constituirii garantiei se sanctioneaza cu revocarea autorizatiei de utilizator final.

« Arhiva noutati legislative